Xarxes socials per a l’autoocupació

Diverses xarxes permeten als treballadors autònoms aconseguir nous clients i comunicar-s’hi

Mentre l’actual crisi amenaça amb mantenir al 20% de la població espanyola en situació d’atur, noves iniciatives es desenvolupen a la Xarxa, sobretot en els països anglosaxons, per recuperar almenys en part l’activitat professional, i fins i tot, oferir adaptació a els nous temps.
Són les xarxes socials per a treballadors per compte propi, que en lloc de tenir una única ocupació completen un sou amb diferents encàrrecs i facturen en règim d’autònoms a la Seguretat Social.
Aquestes noves plataformes han triomfat en els seus països d’origen i busquen estendre a nous mercats.
Espanya, amb la seva elevada taxa de professionals i joves qualificats en atur, pot ser una destinació idònia per a les noves versions d’aquestes plataformes. A diferència de les tradicionals bosses de treball en línia, a les quals la crisi ha afectat de manera severa, les noves plataformes fan èmfasi en la vessant social de la comunicació entre empresa i professional.
Faciliten el contacte i procuren no mitjançar ni controlar les ofertes i demandes, sinó que actuen només com a suport. Algunes fins i tot possibiliten l’emissió de factures i el cobrament de les mateixes. D’altra banda, no prometen llocs de treball fixos, sinó que són més aviat taulers d’anuncis web i amb molt accent social, que pretenen que tant qui busca algú per fer un encàrrec, com el professional que s’ofereix, es trobin amb rapidesa i arribin a un acord sense massa problemes.
Sovint, són treballs de durada prefixada i preu estipulat que una empresa vol subcontractar. Els preus s’acorden en la negociació entre les parts interessades.
Elanco i oDesk
Elanco es va crear el 1999 i, des d’aleshores, ha tingut un enorme èxit en els països anglosaxons, per després estendre per Europa, amb expectatives d’arribar aviat a tenir pàgines nacionals. De moment, la versió és íntegra en anglès, tot i que quan l’usuari s’inscriu accepta els codis postals d’Espanya.
És una xarxa que combina les virtuts de les borses de treball en línia amb els avantatges del “cloud computing” i les plataformes col·laboratives i de documents web. Es pot obrir compte per buscar professionals, si és una empresa, o per buscar feina, si és un professional independent.
Està especialment indicada per a treballadors per compte propi i és idònia per a encàrrecs que tinguin una certa urgència, ja que les empreses els proposen en un directori i el professional pot oferir-se, en donar accés a l’empresa al seu lloc personal en Elanco. En ell, la companyia veu d’una forma ràpida i gràfica alguns dels seus treballs anteriors, una descripció personal i diferents aspectes del seu perfil professional.
Pel sistema “software as a service” (SaaS), Elanco deixa pujar, de manera progressiva i segons es pagui més, nombrós material que publicita la tasca del professional en formats d’àudio, vídeo, taules excel, diapositives o textos. Com a dada, no suporta Open Office, però sí els formats de Microsoft Office.
Aquests documents també poden veure les empreses en realitzar recerques de professionals i l’usuari té la possibilitat de pagar diferents quotes per tenir major visibilitat en el cercador, entre altres avantatges.
Espanya, amb la seva elevada taxa de professionals i joves qualificats en atur, pot ser una destinació idònia per a les noves xarxes d’autoocupació
ODesk es va crear el 2003 i, des de llavors, ha experimentat diverses evolucions, ja que al principi era una borsa de treball on line que s’ha especialitzat en la subcontracta de treballs i encàrrecs per a autònoms. És similar a Elanco, però amb un model en què tant l’empresa com el professional tenen accés a totes les funcions de la plataforma. No obstant això, el servei cobra un 10% sobre el preu de cada tracte que es tanca.
Té un aspecte més proper a les borses de treball que a les xarxes socials, a diferència de Elanco, però amb possibilitats molt semblants. Permet la creació d’un perfil i una pàgina personal del professional, que està disponible en un cercador per a les empreses. Aquestes poden fins i tot provar les habilitats del candidat en directe des del servei.
Suporta llenguatges com Java i HTML, a més d’acceptar la inclusió de blocs de la plataforma WordPress . Igual que Elanco, la pàgina està en anglès, encara que accepta treballadors espanyols sense problemes.
Hour.ly i FreelanceSwitch
No exhibeixen ofertes de treball, sinó més aviat un tauler d’anuncis web i amb molt accent social.
Ambdues són plataformes en anglès que accepten candidats espanyols, enfocades de manera molt específica als professionals per compte propi, sobretot, els anomenats “freelance”. Hour.ly tendeix més a ser una xarxa social que una borsa de treball en línia tradicional , doncs preval la comunicació entre empreses i professionals, per sobre de les profunditats i alt nombre de matisos del currículum.
Suposa missatgeria instantània, espai col·laboratiu on deixar treballs anteriors i altres eines perquè les empreses que busquen un professional per a una determinada tasca puguin conèixer més a fons el seu candidat. Al seu torn, aquest pot enviar el seu perfil, tan detallat com desitgi, i tota la seva documentació, en un sol clic de ratolí i a les ofertes que localitzi amb el cercador i que li interessin.

FreelanceSwitch és una plataforma molt utilitzada per grans empreses del sector de la tecnologia, com Sony o Nokia, per buscar treballadors per compte propi als qui subcontractar operacions.
Però la seva principal característica, a més de donar opció a posar un perfil professional en oferta, és que actua com un mitjà d’informació sobre el món del treballador autònom.

Aquest trobarà tot tipus d’articles, informació sobre cursos, seminaris i consells de diversa natura, com la millor manera d’elaborar un perfil, com vestir per anar a una entrevista, el tipus de factura més recomanable per a cada cas, com cobrar a una empresa que es retarda, etc.

Font: JORDI SABATÉ – EROSKI CONSUMER

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.