Eines web per al teletreball

Serveis, plataformes i eines en línia per millorar la vida laboral a través d’Internet

El teletreball s’ha convertit en una forma cada vegada més utilitzada d’estar en el món laboral sense necessitat de traslladar-se a una oficina. Aquest estil de treball, àmpliament utilitzat per professionals autònoms i per empreses amb plans per conciliar la vida personal i professional, necessita de grans dosis de motivació, organització i autocontrol perquè la productivitat no caigui en picat. A més, la tecnologia és essencial per poder realitzar-lo amb eficiència. 
L’eina principal per teletreballar és un ordinador d’escriptori o portàtil que incorpori micròfon, una càmera web , així com una connexió de banda ampla que funcioni de forma estable, ja que totes les comunicacions es realitzaran a través d’Internet.

Pel que fa al programari, es pot triar entre aplicacions instal.lades al disc dur de l’usuari, com les tradicionals aplicacions ofimàtiques – Microsoft Office o Open Office -, o bé aplicacions i serveis en línia.

Entre altres avantatges de les plataformes en línia figura que els documents es poden compartir en temps real i permeten la col.laboració i cooperació en una mateixa versió d’un document, el que augmenta l’eficiència en treballar. El problema d’aquestes aplicacions és que és necessari comptar amb una connexió permanent a Internet per accedir als documents.

Eines per a la comunicació

Les comunicacions bàsiques poden realitzar-se mitjançant aplicacions i serveis comuns per a la resta d’usuaris, com a comptes de correu gratuïtes en serveis com Gmail, Hotmail o Yahoo! Mail , o bé amb un compte de correu electrònic sota un domini propi i gestionada des d’algunes d’aquestes plataformes. A més, aplicacions com Skype, MSN Messenger, Yahoo! Messenger o Google Talk són imprescindibles per a la missatgeria instantània i l’execució de conferències d’àudio i vídeo. A més, en el cas de necessitar realitzar trucades telefòniques, es pot optar per algun d’aquests serveis o bé contractar amb un proveïdor de VoIP.

Eines per a la ofimàtica

Els teletreballadors poden trobar diverses ofertes de serveis i aplicacions ofimàtiques en línia com Google Docs , integrat dins de la gamma de serveis gratuïts oferts per Google, o Office 365 , la plataforma web llançada per Microsoft amb aplicacions ofimàtiques en el núvol per a professionals i petites empreses . Aquest servei té un cost bàsic de 5,25 euros per usuari i mes.
Entre altres opcions, disposa de 25 gigabytes d’emmagatzematge per correu electrònic, calendari i contactes, funcions per a l’edició i visualització de documents en línia i un sistema de conferències d’àudio i vídeo, juntament amb missatgeria instantània.

Eines de productivitat i gestió de projectes

A més de disciplina i ordre, el teletreball requereix una bona dotació tecnològica per ser eficient.
Una de les eines web més senzilles és la destinada a crear llistes de tasques pendents o simplement per compartir una sèrie de punts amb altres usuaris. Destaquen serveis gratuïts com Listigator , Scribbless , Flexlists o, fins i tot, 43Things , aquest últim orientat a crear petites comunitats al voltant de persones que tenen els mateixos interessos en una tasca concreta.
 
Una recomanació interessant és Evernote , una plataforma web que compta amb diferents aplicacions per a ordinadors, smartphones i tablets. Evernote permet guardar idees, tasques pendents, pàgines web o documents per usar-se més endavant des de qualsevol dispositiu. Disposa d’un sistema per classificar i ordenar tota la informació emmagatzemada i permetre així la seva recuperació de manera senzilla, inclosos textos escrits a mà i imatges escanejades.
Les eines de comunicació i missatgeria instantània es fan tan imprescindibles com les que permeten treballar de forma col·laborativa. 
Per a la gestió de projectes entre una o diverses persones, una de les plataformes en línia més utilitzades és BaseCamp . Aquest servei està orientat a la col·laboració en projectes amb un entorn gràfic molt usable i senzill que compta, entre altres característiques, amb un calendari, un arxiver de tasques pendents, espai per publicar arxius adjunts, fòrums de debat i missatgeria privada. BaseCamp té diferents plans de preus en funció dels recursos utilitzats. El pla més bàsic té un cost de 24 dòlars al mes i inclou 5 gigabytes d’espai en disc i un màxim de 15 projectes oberts en el sistema. També disposa d’un pla gratuït limitat a un projecte, dos fòrums de debat i 10 megabytes d’espai en disc.
Un servei de similars característiques és Teambox. Aquesta plataforma compta amb un pla de preus des d’un compte bàsica gratuïta per a la gestió de tres projectes, fins a un pla professional amb un cost de 99 dòlars al mes i capacitat per gestionar 100 projectes a la vegada. Per compartir documents entre diversos usuaris, o bé sincronitzar documents entre diversos ordinadors i dispositius, hi ha diferents opcions basades en plataformes d’allotjament en el núvol, com Dropbox o SugarSync .

Eines per a l’emissió de factures

En gestionar factures, diferents serveis web permeten realitzar aquesta tasca de forma senzilla i amb un alt grau de personalització. A més, en alguns casos, aquestes plataformes implementen la facturació electrònica, la qual cosa permet disposar d’aquest servei sense necessitat de fer grans inversions tecnològiques. Endeve és una plataforma per a la gestió de factures que disposa de diferents característiques, com la possibilitat d’enviar factures periòdiques de forma automatitzada, personalitzar les mateixes, portar la gestió de les despeses o crear informes amb els balanços generals d’ingressos i despeses.
 
Diferents serveis web permeten gestionar factures de manera senzilla i amb un alt grau de personalització.
Aquesta eina s’ofereix mitjançant plans de preus en funció de les necessitats i recursos disponibles. El compte gratuïta permet un màxim de 100 factures per a cinc productes diferents, mentre que el pla professional, amb un cost de 19 euros al mes, disposa de factures i productes il limitats, juntament amb 5 gigabytes d’espai per a l’emmagatzematge de fitxers adjunts associats a les factures. Altres plataformes semblants per a la gestió de factures són Factura Directa , FacturaGem , Mi Factura Online , TradeShif o Time Track . Aquest últim està orientat a realitzar factures segons el temps emprat en realitzar cada un dels treballs assignats.
 
En el cas de voler portar un control de les despeses mitjançant el cobrament dels tiquets de compra, Expensify és una eina que permet gestionar aquests rebuts. En la seva versió per a smartphones disposa d’una funció per utilitzar la càmera del dispositiu a manera d’escàner per fotografiar els rebuts, convertir-los en un arxiu d’imatge i enviar-los a el núvol del servei per guardar-los.
Font: Antonio Delgado. Eroski Consumer. 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.