El teletreball funciona

El treball a distància, assajat en l’Administració, és possible. El seu èxit requereix empleats motivats que sàpiguen organitzar el seu temps, objectius nítids i caps capaços de coordinar i avaluar. 
Al Govern Basc acaba de finalitzar una experiència pilot de sis mesos que ara convertirà el teletreball, mitjançant un decret, en una modalitat més d’ocupació. El 70% va millorar la seva productivitat, la qualitat es va incrementar en més d’un 42% dels casos i el 84% dels teletreballadors considerar que la seva capacitat d’organitzar temps i treball és ara més gran, gràcies a l’experiència. Una xifra més sorprenent: gairebé el 85% reconeixia que en alguna ocasió es va forçar a treballar més que en circumstàncies normals.  
El teletreball funciona, però no de qualsevol manera. No totes les companyies ni tots els empleats són susceptibles d’apuntar-se al treball a distància. L’empleat necessita disciplina i autoorganització, sabent crear fins i tot a casa espais de treball i espais de vida familiar o social, recomana José María Peiró, director de l’Institut de Psicologia de Recursos Humans , Desenvolupament Organitzacional i Qualitat de vida laboral de la Universitat de València. Si ho aconsegueixen, els resultats són brillants.  
“Els xavals han aprovat tot”. Una de les participants en la recent iniciativa del Govern Basc feia així balanç de l’experiència, que li va permetre treballar a casa tres dies per setmana durant sis mesos. En lloc de l’hora de camí a l’oficina, temps per esmorzar en família. En comptes d’una altra hora de tornada, temps per acompanyar els nens a l’escola. Assegura que a casa es concentrava millor, sense soroll ni gent  voltant. A més, creu fermament que el projecte pilot va contribuir a que un dels seus fills, amb algunes dificultats d’aprenentatge, hagi millorat a l’escola en millorar la qualitat i quantitat de temps amb la seva mare. I sembla que els altres 28 funcionaris participants en aquesta experiència pilot estan igual de contents. Els resultats de les enquestes són positius: el 77% assegura que en aquest període va millorar el seu estat d’ànim, i fins i tot, en un 58% dels participants, la seva salut. La seva participació fins els va saber a poc: el 84% d’aquests conillets d’índies es va mostrar disposat a continuar exercint la seva tasca amb les mateixes condicions. Què ha de fer una organització que vulgui seguir l’exemple basc? Un esforç especial: ordenar la forma de treballar, estereotipada, processar-la per unificar pautes i objectiusUn afany que té recompensa. El treball a distància es mou per objectius que cal tenir molt clars. Els caps de servei han d’assegurar qualitat, quantitat i dates. Una cosa que a l’oficina no es fa, almenys de manera oficial. Amb el treball a distància, els superiors han de reunir-se amb els seus subordinats, triar les tasques que aquests faran i, després, consensuar en què consisteix exactament això de “fer-ho bé”.  

L’avaluació de les tasques realitzades, que abans es feia de forma casual, potser amb una simple ullada a la feina o una xerrada informal, té ara lloc en una reunió (oa través d’una videoconferència). Així que cal anar amb els deures fets. “En haver de imposar objectius, s’estableix una nova forma de treballar. En alguns procediments els terminis moltes vegades es superen. No obstant això, en teletreballar es compleixen de manera molt més estricta”, corrobora Idoia Mendia.  
Què més li cal a una empresa per llançar-se al teletreball? La tecnologia és essencial, apunta Peiró. Si no és eficient (hi ha interrupcions, caigudes de senyal, etc) es pot produir el que ell defineix com “tecnoestrès”, agreujat a més pel fet de treballar lluny físicament de companys i superiors. La millor tecnologia per teletreballar? Senzillament, aquella a la qual no calgui prestar atenció.

Per mantenir un esperit d’equip, és vital el paper del cap. “Les empreses que implementin el teletreball han de facilitar el costat humà del treball i la vivència del treball en equip”, apunta Peiró. Han d’entrenar, a més, als seus comandaments intermedis per ser competents en l’exercici del lideratge “virtual”. Les competències són molt diferents en la vida real i en la Xarxa i “amb freqüència, directors molt competents en l’exercici del lideratge cara a cara no aconsegueixen un lideratge eficaç a distància”, diu Peiró.  

Per al treballador, realitzar la seva tasca des de casa té avantatges. Però també pot suposar inconvenients. Entre els beneficis hi ha el compatibilitzar vida personal i laboral, però també que “l’autonomia que sol proporcionar el teletreball en termes d’horari, la forma d’organitzar o el control sobre el procés és un element que produeix satisfacció i redueix l’estrès”, diu Peiró. Un altre avantatge és la d’evitar desplaçar-se (el conmuting) entre el domicili i el lloc de treball. “Els avantatges es manifesten i produeixen sobretot quan la persona prefereix el teletreball. Hi ha persones que no ho accepten bé i no s’adapten a aquesta forma de treballar i en aquest cas, els avantatges es redueixen i poden arribar a ser inconvenients. Per exemple , que es confonguin els límits entre la vida de treball i la vida de família, la disminució de les relacions sociolaborals, o la major disponibilitat per a les demandes del treball “, opina Peiró.

Peiró remarca que no hi ha un perfil únic, sinó diferents tipus d’empleats que poden funcionar bé en aquestes situacions. “Ara bé, sí que hi ha una sèrie de característiques personals que poden facilitar l’aprofitament òptim de les situacions de teletreball. En primer lloc, la persona ha de sentir-se competent i còmoda en l’ús de les tecnologies que li han de facilitar la connexió a distància (telèfon, videoconferència, xarxa, etcètera), en segon lloc ha de tenir bones dosis d’autonomia, automotivació i autocontrol, tenint en compte que la supervisió serà a distància i el control del rendiment més basat en resultats i èxits que en la constatació de les hores treballades “. En tercer lloc, la persona ha de ser capaç de coordinar-se a distància i gestionar les relacions entre companys també a distància

I vosaltres quina experiència teniu de treballar des de casa? No ho heu fet mai? Creieu que seríeu capaços?
Properament us donarem alguns consells i eines que us facilitin el teletreball.

Font: “El Pais”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.