Emprenedors per generar idees que canviïn el món

Malgrat la crisi,  alguns segueixen creient que la creativitat mou muntanyes. Uns que estan convençuts d’això és el grup d’emprenedors de Barcelona que van presentar, el passat 17 de juny, el centre de creativitat Imagine, que desenvoluparà idees “disruptives” amb el suport d’experts de les empreses més innovadores del Silicon Valley entre les quals es troba Google, i de mentors del claustre acadèmic de la Universitat de Stanford (Califòrnia).

“Creiem que hi ha una gran oportunitat d’exportar creativitat espanyola a Silicon Valley, especialment en aquests temps de crisi en què està sense feina gent amb un talent extraordinari. L’ecosistema d’emprenedoria del Silicon Valley és perfecte per convertir bones idees en negocis, però calen aquestes bones idees i en això tenim molt a dir “, afirma Xavier Verdaguer, fundador de l’empresa de roba intel·ligent Innovalley i impulsor de la iniciativa en què també participen la Fundació Banesto, McCaan World Group, BMW i Everis.

Xavier Verdaguer va néixer a Vic l’any 1972. És arquitecte tècnic i enginyer informàtic. Es va estrenar com a emprenedor en el sector de la innovació tecnològica fa més de deu anys. En aquest sector ha impulsat empresas com TMT Factory i BCN Media entre altres. Actualment treballa en la seva setena empresa, Innovalley, ubicada a Sillicon Valley i que està especialitzada en desenvolupar roba intel·ligent fusionant la creativitat de Barcelona i la tecnologia nord-americana. Ells desenvolupen les idees, els seus socis desenvolupen els prototips i després presenten les idees a les marques. Ells desenvolupen el software que fa que aquests productes funcionin. Alguns exemples serien unes bambes amb sensors de vibració, cascos de moto amb serveis de navegació, etc.

Per Xavier Verdaguer, Imagine és “emocionant, i el millor que ha fet mai. La idea neix de dues coses molt clares que ha vist a Silicon Valley. Primera: si hi tens bones idees tens tot l’entorn per convertir-les en negoci, i a Catalunya podem ser molt competitius en idees. Segona: ens venia molta gent, a Innovalley, que volia fer una estada a la nostra empresa sense cobrar, per conèixer Silicon Valley. Què fa Imagine? Seleccionem 12 persones, les portem durant un mes a un centre de creativitat a San Francisco. Desenvoluparan quatre projectes i presentaran els resultats davant la comunitat d’inversors. Volem que visquin una experiència emprenedora radical. Vol replicar l’experiència a Barcelona amb emprenedors estrangers.”

L’experiència Imagine, es celebrarà dues vegades l’any, reunirà a 12 Dreamers o somiadors, de diferents edats i nacionalitats, que presentaran el seu projecte per canviar el món des de diversos àmbits. Els participants de la primera edició, que tindrà lloc el 27 de juliol a San Francisco, ho faran davant la comunitat d’inversors i emprenedors del Silicon Valley i es recollirà en un llibre i un documental, ja han fet les maletes.
“Volem que els 12 participants d’Imagine visquin l’experiència del Silicon Valley perquè tornin a Espanya amb l’energia positiva d’aquella zona i amb ganes d’emprendre sense por al fracàs”, subratlla Verdaguer. Jesús Gordillo, responsable de desenvolupament corporatiu de Cink, li fa ressò. “Vull amarar-me de tot i posar en pràctica el que pugui a Espanya”, afirma el dreamer, que presentarà un projecte de Social Shopping (compra social) desenvolupat per l’empresa en què treballa sota la marca Overence.

Tots dos estan convençuts que participar en aquesta generació d’idees per canviar el món també els pot canviar a ells. Un somni fet oportunitat.

De la seva experiència a Silicon Valley, la qual allargarà tres anys més, afirma que el que hi ha allà que no hi ha aquí és la cultura emprenedora. “Aquí es parla molt d’emprendre, i està bé. Però allà la gent s’arrisca molt més. Tant els emprenedors com els inversors. Allà si fracasses no passa res. La gent ho posa al seu currículum. Emprendre és una aposta guanyadora, tant si fracasses com no.

Els inversors s’arrisquen molt poc. Ens falten inversors de capital risc i business angels que arrisquin els seus diners en joves emprenedors. Ara toca invertir en joves emprenedors. S’ha de propiciar que petits inversors es converteixen en business angels. Tenim molts joves amb molt talent que necessiten un petit suport econòmic”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.