Resum de la jornada Tecnolocal 2010 (1º part)

El passat 17 de març, Mataró va acollir la segona edició del Tecnolocal, un fòrum sobre les noves tecnologies, nous formats i la creativitat en l’audiovisual local, que va reunir més de 100 professionals del món de la comunicació. Fins allà ens vem acostar per a conèixer les darreres novetats del sector.

La jornada la va inaugurar Marc Melillas, director general de la Xarxa Audiovisual Local (XAL), anunciant que la Xarxa de Televisions Locals (XTVL) adoptarà el format 16:9 coincidint amb la implantació definitiva a tot el territori de la TDT, el 3 d’abril vinent. L’adopció del 16:9 serà progressiva amb l’objectiu de generalitzar-la a partir del mes de setembre.

En David Casacuberta, professor de Filosofia de la ciència i tecnologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), ha estat l’encarregat de realitzar la primera conferència del Tecnolocal, centrada en l’ús eficient de les xarxes socials per part dels mitjans de comunicació (si vols pots consultar la seva presentació en pdf).

Casacuberta, investigador de l’impacte social de les tecnologies de la informació, ha destacat les possibilitats dels webs 2.0, remarcant conceptes interessants com que els usuaris han passat a ser creadors de continguts, ja no consumim dades, les construïm i de manera col·lectiva.

Per a exemplificar aquesta idea ha comparat la construcció d’una catedral i el d’un basar, els dos són models de construcció col·lectiva, però amb una filosofia diferent: la primera és jeràrquica,  hi ha un arquitecte que dissenya i ordena com s’ha de construir; en canvi la segona és horitzontal, tothom té la mateixa importància. Interessant també la idea de la sabiesa de les multituds: treballant en grup hi ha més intel·ligència col·lectiva que en els membres més intel·ligents del grup.

Escollir l’eina 2.0 més adient
Després d’enumerar les principals xarxes socials que existeixen i les possibilitats que ofereixen, ha afirmat que no es pot dir quina és la millor. Per a explicar-ho ha comparat aquesta oferta de xarxes socials amb una caixa d’eines, subratllant la importància d’escollir-ne una en funció de l’ús previst i del que convé en cada moment: qui ho fa tot amb el Facebook és com qui ho fa tot amb un martell, ha assegurat.

En aquest sentit, ha fet un comentari interessant al voltant dels blogs, una de les eines que suposadament són més 2.0, però per en David els blogs són la xarxa social més 1.0 perquè mostren la pròpia visió del món del seu autor i normalment tenen molt poca interacció amb la resta de persones (hi ha pocs comentaris).

Comparativa xarxes socials
Casacuberta ha comparat tres de les xarxes socials més conegudes a Internet, com són Facebook, Twitter i Buzz, i ha apuntat els avantatges del seu ús aplicat a la dinàmica de treball dels mitjans de comunicació. Segons el professor l’eina de microblògging Twitter és la més senzilla i la que millor s’adapta a les aplicacions mòbils, cap a on es dirigeix una part important del futur de la comunicació digital. D’altra banda, Casacuberta ha comparat Facebook amb una plaça pública i ha considerat Buzz, la xarxa social de Google, com una barreja dels dos webs anteriors.

Casacuberta també ha plantejat el futur de les xarxes socials, les actuals les considera massa genèriques, la tendència passa per una especialització de les xarxes a través d’interessos comuns, i per la web semàntica a partir de les etiquetes per a fer més cerques amb llenguatge natural serà que la gent en vagi buscant cada cop de més específiques.

Respecte a la utilització als mitjans de continguts procedents de les xarxes socials, Casacuberta ha destacat la obligatorietat de citar les informacions i contrastar-les abans de ser publicades, així com la necessitat d’etiquetar els continguts de manera responsable. Aquest aspecte incrementa la seva importància amb la implantació d’allò que es coneix com a web 3.0, o web semàntic, basat en un etiquetatge detallat dels continguts que permet localitzar allò que es cerca amb més exactitud.

En aquest programa La Setmana elaborat per Maresme Digital TV van fer un resum de la jornada (a partir del minut 18)

http://maresmedigital.xiptv.cat/imgfiles/Front_xal/flash/webtv_flashplayer.swf

Més informació | lamalla.cat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.