Radiografia de l’emprenedor espanyol: home, jove i amb poca formació

La crisi dels dos últims anys ha afectat de forma negativa a l’activitat emprenedora en el nostre país. Però també com a conseqüència de la mala conjuntura econòmica i de l’augment de l’atur, especialment entre els joves, el perfil de l’emprenedor s’ha rejovenit i s’ha incrementat l’escletxa entre homes i dones.

El perfil més probable de l’emprenedor al nostre país, segons es desprèn de l’informe Global Entrepreneurship Monitor (GEM) 2009 elaborat per l’IE Business School en col·laboració amb diferents empreses i organismes públics, seria:

Home, jove, amb nivell d’estudis primaris o de formació professional i amb una renta d’entre 10.000 i 30.000 euros.

El document revela que el perfil dels emprenedors s’ha rejovenit respecte a l’any anterior: el 2009 l’edat mitjana era de 36 anys, enfront dels 38 de l’exercici del 2008. Aquesta dada s’explica per la major incidència que està tenint l’atur entre els joves.

Segons les dades del Ministeri de Treball de gener (l’any passat la desocupació va augmentar un 25,4% interanual) quatre de cada deu joves estan a l’atur. La temporalitat i el menor cost de l’acomiadament d’aquest grup han ocasionat que la crisi incideixi amb ells. En aquests casos, emprendre és una possible solució davant la manca d’oportunitats. Cada vegada és major el nombre de persones que veuen l’empreneduria com a sortida professional, segons es destaca en l’informe.

La majoria dels emprenedors en totes les fases del procés (des dels potencials als consolidats) es concentren en el tram d’entre 25 a 44 anys, sent més important l’activitat fins als 34 anys.

Pel que fa al nivell d’estudis, encara que s’ha evolucionat ‘favorablement en els darrers anys’ i es pot veure major proporció d’universitaris en les primeres fases del procés emprenedor, entre els que decideixen posar en marxa un negoci són més nombrosos els que només tenen estudis primaris o un grau de formació professional superior.

A més, i encara que cada vegada hi ha més formació específica orientada a l’activitat emprenedora (per primera vegada més del 50% dels emprenedors recents i potencials afirmen tenir aquest tipus de formació en algun grau), aquesta és ‘una de les assignatures pendents’, segons destaquen els responsables de l’estudi, per a qui és el pilar de la qualitat i possibilitats de desenvolupament de les empreses amb futur.

El nivell de renda dels emprenedors potencials o que estan començant el seu negoci tendeix a situar-se en els intervals mitjans i baixos, cosa que pot ser negatiu, perquè implica una menor capacitat d’inversió pròpia en la creació de l’empresa i, per tant, una necessitat d’endeutament més gran.

També cal destacar que a Espanya el 21% de la activada emprenedora respon a un model familiar i la mida mitjana de la llar del potencial o nou empresari és lleugerament superior a tres persones.

Menys emprenedores

El 2009 la participació femenina en l’activitat emprenedora s’ha vist significativament perjudicada i la diferència amb la dels homes s’ha ampliat, encara que en ambdós casos s’ha reduït (un 35% i un 22,1%, respectivament). La taxa total d’activitat emprenedora (TEA) masculina és del 6,3% i la femenina del 3,9%.

Aquesta disminució de la posada en marxa de projectes empresarials per dones, contrasta amb les dades de 2008, ‘que no feien preveure aquest tipus de resultat, doncs, davant els primers símptomes de la recessió, l’activitat femenina va resistir millor’, d’acord amb l’informe, en què s’explica que ‘la crisi ha suposat el tancament de moltes microempreses de dones que, davant el risc de pèrdues i, comptant amb la seguretat del salari de la seva parella, han preferit tancar i tornar a les tasques de la llar a l’espera d’una millora del clima econòmic’.

Més informació | Cotizalia

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.