Des de Sant Feliu hem presentat una comunicació al IV Congreso de la Cibersociedad 2009 (Crisis analógica, futuro digital) sota el títol Sant Feliu de Llobregat: Laboratori de posada en valor de la micro-innovació al teixit productiu del territori.
Aquesta comunicació està enmarcada dins la categoria d’Innovacions en la petita i mitjana empresa en temps de canvi i expliquem l’experiència pròpia de Sant Feliu de Llobregat amb la promoció de les TIC entre el teixit empresarial local.
El desenvolupament d’aquest congrés, organitzat per l’Observatorio para la Cibersociedad (OCS) i el Citilab, no és com la majoria de congressos, ja que tot es realitza de forma virtual: des de la pròpia web del congrés es pot accedir a les diferents comunicacions ordenades en 6 eixos temàtics diferents (Educació, Ciència i Investigació, Comunicació, Economia, Política i Cultura), consultar-les i posteriorment comentar-les en un fòrum específic. Al blog del Cibercongrés han fet un post explicant com aprofitar al màxim les possiblitats d’aquesta virtualitat.
Avui comença el període de discusions i durarà fins el 29 de novembre (esperem els vostres comentaris). El proper divendres 13 de novembre es farà la inauguració al Citilab de Cornellà (programa i inscripcions de la inauguració), que també podrà seguir-se per Second Life.
Resum de la comunicació
En aquest nou context de mundialització econòmica i globalització, les TIC i Internet esdevenen l’instrument imprescindible, encara que no suficient, per impulsar el nou creixement social i econòmic territorial. La capacitat per incorporar i aprofitar els avantatges que la nova Societat Digital i del Coneixement ofereix constitueix un factor clau pel desenvolupament de l’economia i la societat d’un territori.
Així doncs què es pot fer, des d’una territori o ciutat, per desenvolupar l’economia i la societat dins el seu àmbit d’actuació per tal de que aquests estiguin preparats per aprofitar els avantatges de la Societat Digital i del Coneixement.
En aquest sentit les administracions públiques locals poden impulsar aquest procés d’incorporació de les ciutats a la Societat Digital i del Coneixement, executant actuacions encaminades a lluitar contra l’exclusió digital i generar una plena participació i aprofitament de la mateixa per part del seu teixit socioeconòmic local.
Des de Sant Feliu de Llobregat s’està duent a terme un projecte transversal de difusió de les TIC per a la innovació del teixit productiu del territori, emmarcat dins del projecte Ciutats Digitals, anomenat Sant Feliu Innova. Aquest és un programa municipal de modernització i digitalització del teixit productiu i professional de Sant Feliu: persones emprenedores, comerços locals, micropimes i pimes, autònoms i professionals.
S’encarrega de difondre les experiències de micro-innovació del teixit productiu local, de posar en valor els casos d’èxit que han apostat per les TIC i de generar transferència i dinàmiques col·laboratives entre els diferents agents econòmics de la ciutat.
A partir d’aquest projecte s’ha vist la necessitat de crear noves figures per a dur-lo a la pràctica, com les del tècnic d’innovació local, que passen a esdevenir facilitadors i connectors digitals del teixit econòmic local. Tot aquest plantejament està començant a donar els seus fruits amb experiències concretes d’empreses de Sant Feliu en els quals s’han detectat elements de micro-innovació, que s’expliquen a l’apartat de casuística local.