Tecnosonic Ultrasonidos: Innovació en els usos dels ultrasons

L’ultrasò és una ona acústica la freqüència de la qual està per sobre del límit perceptible per l’oïda humana (aproximadament 20.000 Hz). Els naturalistes van ser els que van descobrir els primers indicis sobre elles. S’havia observat que alguns insectes semblaven moure certes parts del cos contra altres, de tal manera que cabia suposar l’emissió d’algun so, però per a l’observador humà aquest moviment era silenciós. Alguns animals com els dofins i les ratapinyades ho utilitzen de forma semblant al radar en la seva orientació.

Des que l’home va tenir coneixement de l’existència d’aquestes ones ultrasòniques tot just han transcorregut uns 50 o 60 anys. Els ultrasons, són utilitzats tant en aplicacions industrials (mesurament de distàncies, caracterització interna de materials, assajos no destructius i altres), com en medicina (ecografia, fisioteràpia, ultrasonoterapia).

És probable que les aplicacions més importants de la ultrasònica en la indústria actual siguin les operacions de mecanització i soldadura. Les elevadíssimes vibracions d’ultrasò poden utilitzar-se per a desgastar partícules, inclòs les dels metalls més resistents.

A tota Espanya existeixen només 5 o 6 empreses que treballin en aquest sector industrial. A Sant Feliu tenim l’empresa Tecnosonic Ultrasons, que no tan sols fabrica maquinària d’ultrasons per fer soldadures de plàstic, metall, o inclòs tèxtil, sinó que a més innova en l’ús que es fa d’aquestes màquines.

Algunes de les aplicacions innovadores que aquesta empresa de casa nostra fa dels ultrasons són:

1. El tall de productes alimentaris: tots sabem que passa quan tallem un bloc de paté o una mousse de xocolata a casa. Acabem amb el producte desmuntat i el ganivet tot enganxós. Imaginem el mateix a nivell industrial!!!

Amb aquesta nova utilització dels ultrasons s’eviten aquests efectes indesitjats. Una ganiveta ultrasònica entra en contacte amb el producte a tallar i l’elevada vibració de 20.000 impactes per segon, fa que el producte es talli amb molta facilitat, encara que aquest sigui de textura enganxosa o delicada composició. Avantatges d’aquest ús són la vibració tan elevada que no deixa que s’adhereixi cap producte a la ganiveta, i que el tall sigui net i sense pressió sobre el producte.

2. Neteja: com arribar a nivell industrial al màxim de la neteja necessaria per al bon funcionament de les nostres màquines?

La neteja per ultrasons actua amb diferents freqüències segons els diferents requeriments de cada aplicació. Com a regla general, les baixes freqüències són adequades per una brutícia més arrelada (filtres, peces metàl·liques…), mentre que les altes freqüències són adients quan hi ha menys quantitat de brutícia i per netejar articles amb estructures extremadament primes i delicades
(micromecanismes, discs d’ordinador, compact disc, displays, parts òptiques…).

Encara tenen en cartera moltes idees per anar aplicant i estan disposats a escoltar a les empreses del seu entorn per trobar noves solucions a vells problemes!!! Podeu trobar tota la informació entrant al seu web: http://www.tecnosonic.com/.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.