ACTIC: Certificat oficial per poder acreditar coneixements sobre Tecnologies de la Informació i la Comunicació

El passat 9 de juny la Generalitat va aprovar el decret que regula el certificat oficial per poder acreditar coneixements sobre Tecnologies de la informació i la Comunicació (ACTIC). Amb aquest certificat els ciutadans tindran la possibilitat d’acreditar davant qualsevol instància pública o privada la capacitat que tenen en matèria de Tecnologies de la Informació i la Comunicació.

L’acreditació pretén estandarditzar el coneixement de conceptes genèrics sobre la societat de la informació, la cultura digital i les bones pràctiques en aquest àmbit, sense entrar a valorar coneixements de productes concrets.

El model d’acreditació que expedirà la Generalitat, dirigit a tots els ciutadans majors de 16 anys, establirà tres nivells de competència —d’iniciació, bàsic i avançat— segons les capacitats i habilitats que hagin demostrat els titulars del certificat. Les proves d’avaluació es faran en línia, des de centres homologats repartits per tot el territori català. Un cop superada la prova avaluadora de competència la Generalitat expedirà un certificat acreditatiu amb el nivell assolit.

Calendari
Aquest estiu es faran les primeres proves del nivell bàsic i mitjà per a determinats col·lectius, proves amb les quals el Departament de Governació i Administracions Públiques avaluarà el procés d’acreditació. Superada aquesta fase de prova, es posarà en funcionament el sistema de proves d’acreditació de nivell bàsic i mitjà obert per tota la ciutadania. I a la tardor de 2010, està previst iniciar el sistema per l’acreditació de nivell 3, d’usuari avançat.

Avaluació
L’avaluació es farà mitjançant una prova de competència, que consistirà a respondre en un temps determinat diverses preguntes sobre diferents àmbits relacionats amb les tecnologies digitals; i depenent del nivell assolit en cada àmbit pot donar dret a l’obtenció d’un certificat bàsic, mitjà o avançat.

Hi ha vuit àmbits competencials diferents:

 • Competència C1: Cultura, participació i civisme digital.
 • Competència C2: Tecnologia digital, ús de l’ordinador i del sistema operatiu.
 • Competència C3: Navegació i comunicació en el món digital.
 • Competència C4: Tractament de la informació escrita.
 • Competència C5: Tractament de la informació gràfica, sonora i de la imatge en moviment.
 • Competència C6: Tractament de la informació numèrica.
 • Competència C7: Tractament de les dades.
 • Competència C8: Presentació de continguts.

Al seu torn, hi ha tres nivells de competències:

 • Nivell 1: domini elemental de les TIC. Usuari bàsic d’aquestes tecnologies, capacitat per conèixer i aplicar, que es pot considerar inclòs a la societat digital.
 • Nivell 2: domini efectiu de les TIC en relació amb els àmbits generals d’aplicació. Usuari autònom i amb capacitat crítica sobre les TIC que actua amb efectivitat i adaptabilitat.
 • Nivell 3: domini avançat de les TIC en àmbits específics d’aplicació. Usuari amb capacitat per aprofitar al màxim les prestacions de les TIC, construir-ne usos alternatius i donar suport a altres persones en aquest àmbit.

D’acord amb aquests nivells de competència s’estableixen tres tipus de certificats:

 1. Certificat bàsic: possessió del nivell 1, de domini elemental de les TIC, respecte a les competències C1 a C6.
 2. Certificat mitjà: possessió del nivell 2, de domini efectiu de les TIC, respecte a les competències C1 a C8.
 3. Certificat avançat: possessió del nivell 3, de domini avançat de les TIC, a com a mínim dues competències entre les C4 i C8. Per obtenir el certificat avançat cal tenir el mitjà.

Procediment d’acreditació
En el moment que el procés estigui obert a la ciutadania en general, la persona que desitgi acreditar les seves competències en TIC s’haurà de preinscriure en línia al portal ACTIC, donant-se d’alta del sistema i sol·licitant lloc per realitzar la prova. L’aspirant també haurà de decidir en quin nivell vol acreditar les competències, ja que pot escollir en primer lloc entre acreditar el nivell bàsic o accedir directament a l’acreditació del nivell mitjà. La prova es farà a través del portal ACTIC en un dels centres col·laboradors.

L’objectiu és millorar la formació, la utilització i l’eficàcia en l’ús de les TIC des d’un punt de vista social i econòmic. A més, es fomenta la integració de les empreses i la ciutadania a la societat de la informació, tot contribuint a la cohesió digital de la societat catalana, evitant la fractura digital i contribuint a la cohesió social i vertebració territorial de Catalunya.

Més Informació:
Notícia publicada el 09/06/09 al portal www.gencat.cat
Acreditació de competències en tecnologies de la informació i comunicació (ACTIC)
– Presentació del Projecte (PDF)
– Posts publicats al Blog de Sant Feliu On Line: Febrer 2008, Setembre 2008

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.